Osby logotyp i mobilmeny
Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Osby kommuns logotyp

Vård- och omsorgsprogrammet

Vill du jobba med världens viktigaste jobb? Vill du arbeta med människor inom hälsa och sjukvård? Vill du studera vidare på högskola och universitet?

En undersköterska arbetar med att ge stöd, uppmuntran och vård till människor i deras vardag. Det är ett varierat arbete där du får samarbeta med kollegor och anhöriga för att skapa trygghet för människor.

I skolan och på arbetsplatsförlagt lärande (APL) kommer du att få lära dig om människan fysiskt, psykiskt och socialt. Du lär dig även om samhällets stöd till människor i behov av vård och omsorg. I skolan förbereder du dig teoretiskt och praktiskt. När du gör APL följer du en handledare och får möta flera olika arbetsplatser inom vård och omsorg. Efter gymnasiet har du därför god erfarenhet av yrket.

Minst 15 veckor av din utbildning sker på en arbetsplats (APL). Du kan välja att söka APL utomlands och få en inblick i hur vård och omsorg fungerar i andra länder. Detta ger dig möjlighet att träna språk och att få en upplevelse för livet.

Efter Vård- och omsorgsprogrammet är du redo att börja arbeta på sjukhus, på boenden för personer med funktionsnedsättningar, äldreboenden, inom psykiatri eller inom hemtjänsten. Du har också möjlighet att fortsätta studera om du vill det. Genom att välja högskoleförberedande inriktningen kan du söka direkt till exempelvis Sjuksköterskeprogrammet. För att få grundläggande behörighet till högskola och universitet på VO-programmet behöver du välja engelska 6 och svenska 3. Dessa kurser kan väljas som programfördjupning (högskoleförberedande), individuella val och/eller läsas som utökade kurser. För särskild behörighet till sjuksköterska behöver du lägga till matematik 2a (läses onsdagar).

Ekbackeskolans Vård- och omsorgsprogram ingår i Vård- och omsorgscollege. Det innebär att utbildningen har god kvalitet och ett nära samarbete med arbetslivet. Om du tar studenten med godkända betyg i dina yrkesämnen, får du ett diplom från Vård- och omsorgscollege.

Många arbetsgivare inom vård och omsorg kräver att personalen har körkort. Därför erbjuder vi dig som läser Vård- och omsorgsprogrammet på Ekbackeskolan körkortsteori och 7 h körlektioner utan kostnad.


Körkortsteori +7 körlektioner!

Många jobb inom vård och omsorg kräver att personalen har körkort. Därför erbjuder vi dig som läser Vård- och omsorgsprogrammet körkortsteori och 7 h körlektioner utan kostnad.


Vård- och omsorgsprogrammet

Ämnesplan

Gymnasiegemensamma kurser 600 p
Engelska 5 100 p
Historia 1a1 50 p
Idrott och hälsa 1 100 p
Matematik 1a 100 p
Naturkunskap 1a1 50 p
Religionskunskap 1 50 p
Samhällskunskap 1a1 50 p
Svenska 1/Svenska
som andraspråk 1 100 p


Programgemensamma kurser 1400 p
Anatomi och fysiologi 1 ​50p
Anatomi och fysiologi 2​ 50p
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1​ 100p
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2​ 100p
Gerontologi och geriatrik​ 100p
Hälso- och sjukvård 1​ 100p
Hälso- och sjukvård 2​ 100p
Omvårdnad 1​ 100p
Omvårdnad 2​ 100p
Psykiatri 1​ 100p
Psykiatri 2​ 100p
Psykologi 1​ 50p
Samhällskunskap 1a2​ 50p
Social omsorg 1​ 100p
Social omsorg 2​ 100p
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 100p


Programfördjupning Högskoleförberedande 200 p
Engelska 6​ 100p
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 100p

 

Programfördjupning Internationellt arbete 200p

Internationellt arbete​ 100p
Etik och människans livsvillkor 100p


Programfördjupning Räddningsmedicin 200p

Räddningsmedicin​ 100p
Vård och omsorg - specialisering ​100p


(Du väljer en av programfördjupningarna)


Individuellt val 200 p


Gymnasiearbete 100 p