Osby logotyp i mobilmeny
Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Osby kommuns logotyp

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av hur människor och samhället utvecklas och fungerar ur ett internationellt perspektiv. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom ett brett samhällsvetenskapligt område. Programmet är tydligt högskoleförberedande och sätter samhällsvetenskapen i centrum.

Är du intresserad av att arbeta med människor i yrken såsom polis, lärare, socionom eller sjuksköterska så är samhällsprogrammet något för dig.

På Ekbackeskolans samhällsvetenskapliga program kommer du få möjlighet att lära dig mer om dessa yrken. I kursen Pedagogik, som är en ny programfördjupning, kommer du få möjlighet att göra fältstudier inom ett område som du är intresserad av. Vi lägger stort fokus på människor, ledarskap och din egen identitet i samhället.

Inriktningar

Samhällsvetenskap

Inriktningen Samhällsvetenskap ger dig kunskaper om samhällsstrukturer och om människors livsvillkor utifrån individ -, grupp- och samhällsnivå. Inom inriktningen ska du bredda och fördjupa din förståelse av samhällsfrågor genom att tolka och förklara företeelser och sammanhang. Inriktningen ska också utveckla din förmåga att tillämpa metoder och teorier inom samhällsvetenskapen. Dagsaktuella frågor i både lokalt och globalt perspektiv lyfts fram. Exempel på hur du kan få arbeta är till exempel genom ett större fokus och djup på internationella relationer eller klimatförändringar i ett internationellt perspektiv.

Beteendevetenskap

Inriktningen Beteendevetenskap ger dig kunskaper om människors utveckling, socialisation och samspel i olika sammanhang. Inom inriktningen ska du fördjupa din förståelse för människors agerande som individer samt som deltagare i grupper, organisationer och samhällen ur olika perspektiv. Beteendevetenskap innebär studier av människan och hennes handlingar i samspel med samhället hon lever i. Ett exempel på detta kan vara att förstå varför människor är som de är och agerar som de gör samt hur detta påverkar framtidens samhälle. Inriktningen ska även ge kunskaper om kommunikation, lärande och ledarskap samt utveckla din förmåga att tillämpa metoder och teorier som används inom samhällsvetenskapen.

Utbildningen syftar till att utveckla dina kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och världen i övrigt, om samspelet mellan individ och samhälle samt hur människors livsvillkor varierar över tid och rum. Examensmålen lyfter fram elevens kunskap om hur människor agerar som individer, som gruppmedlemmar och som deltagare i en samhällsgemenskap. Samhällsvetenskapsprogrammet behandlar också områden såsom demokrati, kommunikation, etik, genus och miljö. Programmets innehåll ska ge eleverna förmågan att utveckla ett vetenskapligt kritiskt förhållningssätt.

Samhällsvetenskapsprogrammet
Universitet och högskolande program

Ämnesplan

Gäller fr o m. läsåret 2025/2026

Gymnasiegemensamma kurser 1150 p
Engelska nivå 1 100 p
Engelska nivå 2 100 p
Historia nivå 1b 100 p
Idrott och hälsa nivå 1 100 p
Matematik nivå 1b 100 p
Matematik nivå 2b 100 p
Naturkunskap nivå 1b 100 p
Religonskunskap nivå 1 50 p
Samhällskunskap nivå 1b 100 p
Svenska nivå 1/Svenska
som andraspråk nivå 1 100 p
Svenska nivå 2/Svenska
som andraspråk nivå 2 100 p
Svenska nivå 3/Svenska
som andraspråk nivå 3 100 p


Programgemensamma kurser 300 p
Filosofi nivå 1 50 p
Psykologi nivå 1 50 p
Moderna språk 200 p


Inriktning:
Beteendevetenskap 450 p

Ledarskap och organisation nivå 1 100 p
Psykologi nivå 2 50 p
Samhällskunskap nivå 2 100 p
Sociologi nivå 1 100 p
Sociologi nivå 2 100 p


Programfördjupning:
Beteendevetenskap 300 p

Samhällskunskap nivå 3 100 p
Historia nivå 2a 100 p
Pedagogik nivå 1 100 p


Inriktning:
Samhällsvetenskap 450 p

Geografi nivå 1 100 p
Historia nivå 2a 100 p
Religionskunskap nivå 2 50 p
Samhällskunskap nivå 2 100 p
Samhällskunskap nivå 3 100 p


Programfördjupning: Samhällsvetenskap 300p
Internationella relationer nivå 1 100 p
Pedagogik nivå 1 100 p
Sociologi nivå 1 100 p


Individuellt val 200 p


Gymnasiearbete 100 p