Osby logotyp i mobilmeny
Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Osby kommuns logotyp

Osby Sport Academy

Den andra vägen!

B Innovation

Vi vill ge fler unga idrottare den möjlighet enbart vissa utvalda får idag. Genom kunskap om hur människan fungerar kan vi utveckla idrotten. Tillsammans med Ekbackeskolan vill vi utforska möjligheten att utmana den traditionella bilden av samarbete mellan idrotten och skola och sätta utbildning i centrum.

Utbildning

Din idrott blir ett ämne på skolschemat och är en fördjupningskurs av Idrott & Hälsa. Du lär dig ännu mer om teknik, taktik samt din kropps förmåga utifrån din idrott, detta för att skapa dig en gedigen verktygslåda för att ta bättre beslut över tid för såväl prestation som hälsa. Alla idrotter arbetar med samma uppgifter och en temadag anordnas en gång per termin för att ta del av gästföreläsningar. Vi är inte kopplade till någon specifi k förening och du som elev kan kombinera din idrott med alla Ekbackeskolans gymnasieprogram.

Äg din egen idrott

Din egna vilja är det som driver din utveckling och vi vill stötta dig på resan. Hos oss fi nns alternativ som möjliggör för dig att utforska din idrott på dina villkor. Du har viljan, vi har miljön och kompetensen. Varför inte ta del av Motivationsvalet utöver att läsa kurserna Idrott & Hälsa specialisering?

Samarbete

På Ekbackeskolan tror vi att det är dina beslut och din vilja att nyfiket utforska din idrott på dina villkor som skapar utveckling i den riktning du vill. Under dina år hos oss vill vi se att du tar kommandot över din utveckling och tar dina egna beslut, inte din tränares eller förälders. Vill du mot eliten? Kanske upptäcker du över tid att tränarrollen är mer för dig än utövandet? Kanske skador verkar intressant för dig? Vi förstår att man förändras över tid och det ska man få möjlighet till.

Vi har miljön – du har viljan!

Ingen selektering

Det går inte att förutse var en 15-åring kommer att vara när hen är 19 år men det går att utmana en 15-åring där hen är och skapa motivation till att hitta nya färdigheter och utvecklas. Man säger ofta att bredd leder till elit men få vågar utforska detta i praktiken. Vi har tagit första steget! Detta kräver en helt annan typ av ledarskap och gedigen utbildning för att kunna möta. Därför har vi satt selekteringen på ledarna istället för på de aktiva!

Motivationsvalet

Motivationsvalet är ett nytt och unikt koncept som ger dig med stora ambitioner och hög motivation möjlighet till mer träning i en stimulerande och utmanande miljö.

Ingen vecka är den andra lik och att kunna anpassa din träning till din vardag är nyckeln till framgång.

Vi arbetar med ett lärverktyg där du lär dig självskatta sömn, kost, belastning, humör, skada/sjukdom och stress för att tillsammans utforska lärandet om dig själv och din träning. Du loggar din vecka och varje måndag innan skolan träffar du det medicinska teamet för att samtala om hälsa och planering av veckan.

Du driver processen – vi stöttar.

Utöver ditt individuella val kan du utifrån valfri idrott välja att checka in måndagar för en handledning med vårt medicinska team samt en aktivering för att väcka kroppen efter helgens matcher, tävlingar eller vila.

Detta kan kompletteras med ytterligare ett aktiveringspass på fredagar för att vara så förberedd som möjligt inför den kommande helgens prestationer.

Är din specialidrott dessutom fotboll så ges du ytterligare möjligheter att träna tisdagar, onsdagar och torsdagar i direkt anslutning till skoldagens slut (se veckoschema).

Träningarna på eftermiddagarna har stort fokus på teknik, spelförståelse och din specifi ka position på planen. Här kommer vi tillsammans att nöta detaljer vilket ofta är svårt att hinna med i den vardagliga träningen.

Träning i en stimulerande & utmanande miljö!

Schema

Individuellt val 200 poäng

Totalt läser du 200 poäng idrott under din tid vid skolan. År 1 har du ett obligatoriskt pass i veckan och år 2 och 3 har du två. Detta för en stegvis ökad belastning under en känslig tid i livet. Utöver lektionerna kommer aktiviteter ske återkommande för att motivera till lärande och fortsatt idrottande. Stor del av inläsningen mellan lektioner sker digitalt och omsätts på lektionerna i praktiken. Lektionerna kan äga rum på plan, i gymmet, i klassrummet eller på studiebesök. Även om du inte läser någon av kurserna sista året på gymnasiet så har du möjlighet att vara en del i träningen och få fortsatt träning och individuell coachning. Allt för att göra idrotten till en större del av din skolvardag, främja en hälsosam livsstil och fortsätta nå din dröm.

Idrottsgymnasium 2
Osby Sport Academy
Ej sökbart längre

Ekbackeskolan är en LIU-certifierad skola

Johanna

Johanna Bergman
Tränare

Johanna har en gedigen erfarenhet av att arbeta med främsta eliten efter 5 SM-guld med LdB FC/FC Rosengård som fysansvarig och en del av rehabteamet. Hon var ansvarig för klubbens 3-åriga Projekt97 – ”planering av belastning under tillväxtåren”.

Johanna undervisar i idrottsmedicin och folkhälsa vid högre lärosäten. Hon är en del av World Football Academys Expert Group. Hon har arbetat som privat terapeut parallellt med klubbuppdrag och har tagit hand om såväl SHL- och KHL-hockeyspelare som OS-ryttare.

Johanna är författare till kurslitteratur inom folkhälsa, inriktning idrott.


Johanna

Niclas Blomqvist
Tränare

Niclas är en avancerad manuell terapeut och elittränare som under många år tog hand om Vittsjö GIK:s damallsvenska lag. Han har många års erfarenhet av behandling och planering av träning för SHL- och NHL-spelare samt paralympier.

Niclas är vidareutbildad inom belastning över tid. Han är en praktiker som har över 20 års erfarenhet av behandling på idrottens högsta nivå vilket gett oändligt många möten med olika människor och han har insett att det inte finns en lösning som passar alla.